Presiunea mediatica uriasa si vicierea proceselor in instanta

Cazul celor 7 tineri de la Vaslui a scos la iveala dimensiunea reala a  uriaselor presiuni mediatice care au culminat cu instigari publice la ura si discriminare, in masura sa atraga raspunderea penala a initiatorilor acestor actiuni in calitatea lor de realizatori si coordonatori de emisiuni tv, jurnalisti de presa scrisa etc. care au produs a stare de puternica tulburare sociala in localitatile de domiciliu a inculpatilor sfidand localnicii si toate cutumele locale, cu inentia vadita de intimidare a participantilor la procesul penal, cu deosebire pentru a induce o stare de panica inculpatilor. Au relatat trunchiat opiniile localnicilor tocmai pentru a fi denigrati de opinia publica, determinand  atribuirea in masa de apelative incriminatoare la adresa tutoror locuitorilor comunei Valeni si a judetului Vaslui in general.

Din pacate desi sesizat punctual CNA -ul nu a luat masurile necesare in asemenea situatii desi li s-a cerut  aplicarea sanctiunilor legale pentru posturile tv care au incalcat flagrant normele de conduita ale audio-vizualului, tocmai pentru a nu compromite desfasurarea procesului penal.

CNA -ul  a preferat sa raspunda ca deobicei evaziv, fara a dispune asa cum s-a cerut suspendarea pentru un interval de timp a emisiunilor posturilor tv indicate si pana in momentul de fata nu au fost aplicate nici amenzile care conform legii trebuia aplicate imperativ. 

Presiunile pe care televiziunile le-au exercitat  asupra procesului penal au facut ca  doar hazardul si vigilenta organelor de ordine sa impiedice linsarea fizica  a cel putin  3 dintre cei acuzati de viol.

Din cauza acestor ingerinte media, care exced la modul penal limitele deontologice ale jurnalismului de informare impartial, procesul celor 7 este viciat si toate actele procesuale ar trebui refacute integral, nemaivorbind de necesitatea efectuarii la modul cel mai riguros cu putinta a cercetarii la fata locului si  reconstituirea, etc care nu au fost efectuate in cursul urmaririi penale.

De asemenea trebuie administrate  sau readministrate toate probele in virtutea principiilor care caluzesc procesul penal. Practic haituiti de televiziuni, celor 7 tineri le-au fost incalcate de catre instanta orice drepturi la aparare. Asa cum s-a derulat pana acum,  procesul a fost o executie publica, un simulacru care nu o tinut o secunda cont de prezumtia de nevinovatie. Am revuzut inregistrarile prilejuite de relatarea faimoaselor televiziuni americane a diferitelor cazuri de crima si am remarcat cu cata atentie respectau  audiatur et altera pars. Toate relatarile puneau in balanta aproape farmaceutica argumentele pro si contra,  timpi egali de expunere, nici vorba sa se situeze fatis, deliberat de o anumita parte din proces. Nici vorba de circul mediatic abject pe care il practica mass media romaneasca. Vocea acuzatorilor se auzea in pondere egala cu cea a acuzatilor, impartialitatea presei americane fiind de notorietate. Jurnalistii aveau obiectivitate totala in relatari, nici vorba sa fie influentate de false procese de constiinta, revelatii, speculatii, insinuari. Concluziile erau trase debia din momentul verdictului justitiei. Nu tzatzisme, nu infatuari, nu dat cu presupusu aiurea, nu antepronuntari, etc.

In urma celor intamplate avocatii celor 7 vor trebui sa sesizeze toate organsimele interne dar mai ales cele internationale care se ocupa cu respectarea drepturilor omului pentru a face cunoscuta intruziunea mediatica asupra bunului mers al unui proces penal, cu toate incalcarile grave ale drepturilor inculpatilor.

Pe scurt procesul va trebui rejudecat in eventualitatea in care apararea va gasi de cuviinta sa lupte pentru corectitudinea solutionarii cauzei.  Pana atunci, trebuie recurs la toate remediiile procesuale, deoarece in actualele conditii instantei nu-i revine decat rolul de a confirma sentintele date deja de mass-media, asa dupa cum lesne s-a observat. Ori asa ceva e inadmisibil.

https://forumwebtop.wordpress.com/2015/09/05/ura-fata-de-barbatul-alb/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s